На 9 септември се отдава почит и на богоотците Йоаким и

...
На 9 септември се отдава почит и на богоотците Йоаким и
Коментари Харесай

Почитаме свети Йоаким и Анна - родителите на св. Богородица

На 9 септември се отдава респект и на богоотците Йоаким и Анна. Те живеели в дребния градец Назарет, който бил на три дни път от Йерусалим. Всички ги познавали като доста великодушни и милосърдни. Двамата нямали деца.

На един от огромните празници Йоаким отишъл в Йерусалимския храм и разкрил желанието си пред първосвещеника. Първосвещеникът почнал да го упреква, че поради греховете му Бог не го благословил с деца. Скръбта му станала толкоз огромна, че не поискал да се върне в къщи. Отишъл в пустинята, където пасяло стадото му. Там прекарал той в молитва и непоколебим пост 40 дни. Молел се старателно Бог да се смили над него, да извърши знамение – да стане и той татко, както в миналото Авраам станал татко в дълбоки старини.

Бог се смилил и изпратил ангел Господен, който споделил на двамата: „ Ти ще родиш благословена щерка, поради която ще бъдат благословени всички земни родове. Чрез нея ще бъде обещано избавление на целия свят. Ще я наречете Мария “. Анна незабавно дала заричане, че в случай че роди дете, ще го даде в работа на Бога.

Когато навършила три години дребната Мария, бъдещата пресвета Майка на Божия наследник, Господ Исус Христос, била заведена в Йерусалимския храм и по този начин родителите изпълнили обещанието си. Анна оставила Мария на първото ходило на храма, който имал 15 високи стъпала. И станало огромно предсказание – без да бъде водена или подкрепяна от някого Дева Мария сама леко изкачила стъпалата на храма и останала да живее при него. Баща й Йоаким умрял на 80-годишна възраст и като останала сама, Света Анна се преселила от Назарет в Йерусалим.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР